10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla)

10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it
(3 oy, puan: 5.00)
5.9B
7
11
9
160 dk.
10-12

MALZEMELER:

  • 1 Su Bardağı Aşurelik Buğday
  • 1 Tepeleme Çay Bardağı Haşlanmış Nohut
  • 1 Tepeleme Çay Bardağı Haşlanmış Fasulye
  • 1 Su Bardağı Kuru Üzüm
  • 1 Çay Bardağı Doğranmış Kuru Kayısı
  • 1 Çay Bardağı Doğramış Kuru İncir
  • 2 Su Bardağı Şeker
  • 1 Fiske Tuz
  • 2 Lt. Su

ÜZERİ İÇİN:

  • Nar
  • Ceviz
  • Badem

TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :

Ben bu tarifte önceden haşlayıp buzluğa attığım nohut ve fasulyeyi kullandım ama hazırda haşlanmış nohut ve fasulyesi olmayanlar için fasulye nohut ve buğdayı ayrı ayrı akşamdan suya ıslatıyoruz. 

Ara ara sularını değiştirelim. 

Ben buğdayın suyunu sık sık değiştirdim ki sarı suyu çıksın diye tekrar tekrar kaynatarak kendime fazladan iş çıkmasın istedim. 

Aşureyi yapmaya başlayacağınız zaman malzemelerin suyunu süzün.

fasulye ve nohutu düdüklü tencerede 15 dakika pişirmemeye özen gösterin ki aşurenin içinde de bir miktar daha pişeceği için dağılma yapmasın.

Düdüklü de bu ürünler pişerken bir yandan üzüm, kayısı ve inciri yıkayıp kayısı ve inciri suya ıslayalım ve bir iki kez suyunu değiştirelim. En son aşurelik buğdayı da 2 litre suyla düdüklüde 15 dakika pişirdikten sonra düdüklüyü gerektiği şekilde dikkatlice açalım.

buğdayın suyundan 2 bardak suyunu alalım ve bir kenara koyalım.

Düdüklünün altını tekrardan açalım ve aşuremizin diğer işlemlerine geçelim.

Buğday elinizle kolayca ezilecek hale gelinceye kadar pişirelim. Burası onemli çünkü aşureye şeker girince buğday bir miktar kendini topluyor ve sertleşiyor. O yüzden çok pişmiş seviyorsanız buğdayı iyi pişirmelisiniz. Buğday istediğiniz yumuşaklığa ulaşınca aşurenin içine haşlanmış nohut ve fasulyeyi ekleyiniz. Bu süreçte ihtiyaç olursa kenara ayırdığınız buğday suyundan ekleyebilirsiniz.

Bunlar birlikte bir iki taşım kaynayıp aşurenin kıvamı istediğiniz yoğunluğa ulaşınca kayısı ve incirin suyunu süzüp küçük küpler halinde doğrayalım ve üzümle birlikte hepsini aşurenin içine atalım.

Bu süreçten sonra aşureyi sık sık karıştıralım. Yoksa tencere dibine tutar. Bu karşılaştırmalara dikkat etmelisiniz karıştırırken tahta kaşık kullanmanızı tavsiye ederim tenceriyi dipten ve yavaşça karıştırmalısınız ve malzemeleri ezmemeye özen göstermelisiniz. Aşurenin suyu muhallebi kıvamına dönmeye başlayınca önce tuzu sonra şekerini ekleyip karıştırmaya devam edelim.

Şekeri ekleyince aşure bir miktar sulanacak ve renki parlaklaşacaktır. Bu süreçte aşureyi dipten ve yavaşça sürekli karıştırın. Şeker tamamen eridikten sonra aşure istediğiniz kıvama gelinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin.

Aşurenin tabaklara koyuncada biraz daha kolaylaşacağını unutmayın. Aşureyi ilk defa yapıyor ve bu konuda acemiyseniz ilk seferde kıvamı tutturamamanız gayet normal ikinci sefer kesinlikle en iyi aşurenizi yapıyor olacaksınız. Kıvamı istediğiniz gibi olunca aşureyi ocaktan alıp sıcak sıcak kaselere pay edelim. bu ölçülerden toplamda 10 kase aşure çıktı.

Muhallebi gibi koyu bir aşure değildi benim aşurem aşureye 2 litre sudan başka hiç su kullanmadım ve kenara ayırdığım buğday suyunuda ara ara ilave ederek tamamını ekledim.

Su miktarı kullandığınız malzemenin cinsine göre değişkenlik göstereceğinden dolayı bu sebeble elinizin altında her an kullanıma hazır kaynar su bulundurun.

Aşurenin şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz 2 bardak şeker bize tam geldi ama aşure sıcakken şeker tadına bakıldığında tadı şekersiz gelebilir ama soğudukça şeker tadı da çoğalacaktır bu detayı göz önünde bulundurarak şeker eklemesi yapmalısınız.

Aşureye bazıları portakal kabuğu rendesi, süt karanfil suyu gibi malzemeler ekliyor bu tarz malzemeleri şekeri koymadan önce aşureye ilave etmelisiniz ben aşurede sadelikten yana olduğum için bu ürünleri kullanmadım.

Aşureyi ilk denemede eğer tarife sadık kalmadıysanız kendi özel notlarınızı alın ki bir sonraki seferde aşure deneyiminiz sizin için kolay olsun 😉.

Kaselere koyduğunuz aşureler oda sıcaklığına geldiğinde üzerinin süslemesini yapıp buzdolabına kaldırarak muhafaza ediniz.

Aşureyi ister ılık ister soğuk iki şekilde de tüketebilirsiniz. 

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!



RESİMLİ ANLATIM :

10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it
10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it
10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it
10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it
10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it
10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it
10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it
10 Kaselik Aşure Tarifi (Bütün Detaylarıyla) in it

KAÇ KALORİ:

1 Porsiyon 340 kalori

OY VER:

Bu tarife kaç yıldız verirsiniz?

YORUM YAZ:

BENZER TARİFLERİ GÖSTER
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim