Kıymalı Enginar Dolması Tarifi

MALZEMELER:

  • 5 Adet Enginar
  • 400 Gr. Kıyma
  • 3 Adet Soğan
  • 1 Çay Bardağı Pirinç
  • Nane, Pulbiber
  • Maydanoz
  • Tuz Karabiber
  • Zeytinyağı

TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :

Mitolojik öyküsü olan bir bitki.. Zeus,un aşık olduğu kendini istemeyen  Cynara isimli bir kadınıa  çok öfkelenip, kadını bir enginara çevirdiği için botanikte enginara Cynara denir. İlk olarak Etiyopya da üretilip Mısır üzerinden Avrupa'ya getirilir. Soylu sınıfının sofrasında yer almaya başlar. Fransız kralı VIII. Henry nin doktoru afrodizyak olduğunu öne sürüp kadınlara yasaklanır.

Başta karaciğer, safra kanalı olmak üzere vitamin, mineral deposudur. 16.yy da Osmanlı mutfağına giren enginar Akdeniz Ege de  çoğunlukla yetiştirilir. Yapraklarında 8 kat daha fazla  vitamin vardır kolesterolü düşürür.  Sapları sağlam, yaprakları canlı açılmamış, siyah lekeler olmayanlar seçilir. Birkaç günü suya koyarak saklanabilir. Pişirmeden önce çanağındaki tüylü kısım itina ile temizlenir. Kararmaması için sapı en son elle kırın ki lifleri rahat çıksın ve limonlu suya koyun.  Yemeği, dolması, zeytinyağlısı, kızartması, dip sosu yapılır. 

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi için önce enginarları temizlemek ile başlayalım. Evvela içine koymak için limon suyu  ve su karışımı bir tas hazırlayın. Goncanın tepesi ve sapı kesilir. Sapın üzeri soyulur, canlı yeşil yenen yeri çıkarılır. Enginarın tepesi kesilir. Ortadan ikiye kesip, tüylü kısım kazınır. Limonlu suya konur. 

İçi hazırlanır. Soğanlar çok küçük doğranır yada rende yapılır. Maydanozlar kıyılır. Kıymaya soğan, pirinç, maydanoz, salça katılıp karıştırılır. 

Kestiğimiz yarım enginarın ortası ve yaprak araları bu kıymalı harç ile doldurulur. Diğer yarısı için de aynı işlem yapılıp iki yarım birleştirilip tencereye yerleştirilir.

Saplar da  3 cm boyunda kesilir aralara konur. Üzerine zeytinyağı gezdirilip, yarısına kadar su konur. Bir tabak kapatılır. 

Pirinçler pişene kadar orta hareketli ateşte pişirilir. 

Kıymalı Enginar Dolması hazır.

Yaprakları koparıp sıyırarak yenir. Kendinden çok vitaminlidir. Ortası en güzel yenen yeri tabiki. Afiyet olsun.



RESİMLİ ANLATIM :

Kıymalı Enginar Dolması Tarifi in it
Kıymalı Enginar Dolması Tarifi in it
Kıymalı Enginar Dolması Tarifi in it
Kıymalı Enginar Dolması Tarifi in it
Kıymalı Enginar Dolması Tarifi in it
Kıymalı Enginar Dolması Tarifi in it

KAÇ KALORİ:

1 Porsiyon 175 kalori

OY VER:

Bu tarife kaç yıldız verirsiniz?

YORUM YAZ:

BENZER TARİFLERİ GÖSTER
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim