Etli Kabak Dolması

MALZEMELER:

  • 10 Adet Orta Boy Kabak
  • 250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
  • 10 Çorba Kaşığı Orta Boy Pirinç (Silme)
  • 1 Orta Boy Soğan
  • 4 Diş Sarımsak
  • 1 Çorba Kaşığı Tatlı Biber Salçası
  • 1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
  • 2 Çorba Kaşığı Zeytinyağı (Pirinçlere Parlaklık Vermesi İçin)
  • Tuz, Karabiber, Kırmızı Biber
  • Koruk Ekşisi Ya Da Limon Tuzu

TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :

Yaz ayı geçmesine rağmen tadında kabak bulabilme şansımız mevcut. Kabak dolması yaparken yanına  birazda kuruluk biber, domates ve yaprak sarması yaptım. Sarmaları bilerek kalın sardım.🍁 Etli yaprak sarmasının özelliği kalın olması..🍁 Hem gözü doyurmalı hemde damakları diyebilirim. Tabi bu durum yöreden yöreye değişiyor. İçerisine ne kadar çok iç koyarsanız o kadar kalın olur. Zeytinyağlı yaprak sarması yaparken de tam tersi bir durum🤔Sarmalar olabildiğince ince olmalı.. Tabi mantık olarak içerisini az ve uzunlamasına koyuyoruz. Genelde herkesin bildiği bilgiler ama hatırlatmakta fayda var.🙏

Etli Kabak Dolması tarifi için matematik hesabımız şöyle; her dolmalık sebze için 25 gr kıyma kullanıyoruz. 1 çorba kaşığı (silme) ise pirinç. Yaprak sarmasında her yaprak için 1/3 oran.. Bu hesapla hiç bir zaman dolma içim artmıyor.

Kabakları oyuyoruz. Yıkadıktan sonra karabiber ve tuzla içlerini ovuyoruz.

İç harcı için; soğanları çok ince doğruyoruz, sarımsakları tuzla eziyoruz ve diğer malzemeleri karıştırarak tuz, karabiber biraz da kırmızı biber ilave ediyoruz.

Kabaklarımızı doldurup ağızlarını kapatıyoruz. Patates ve domatesle kapatanlar da var. Ben genelde hangi sebzeyle yaptıysam kapaklarıyla kapatıyorum. 

Kabaklarımızı tencereye dizip, üzerine dolma taşı koyuyoruz. Tuz ve kaynamış su ilave edip önce tencerenin ağzı açıkken kaynamasını bekliyoruz. 

Kaynayınca ocağın altını kısıp, ağzını da kapatıp yaklaşık 35-40 dk pişiriyoruz. Daha sonra damak tadınıza göre koruk ekşisi ya da limon tuzu ilave edip 10 dk daha pişiriyoruz. 

Etli Kabak Dolması servise hazır.

Afiyetle..

Not: Kabak dolması yaparken ekşiyi önceden koyarsanız kabaklar asla yumuşamaz. Sert dolmayı hiç sevmem bu arada! Son 10-15 dk öncesinden koymak yeterli..



RESİMLİ ANLATIM :

Etli Kabak Dolması in it
Etli Kabak Dolması in it
Etli Kabak Dolması in it

KAÇ KALORİ:

1 Porsiyon 240 kalori

OY VER:

Bu tarife kaç yıldız verirsiniz?

YORUM YAZ:

YORUMLAR:

Deniz
Deniz 6 yıl önce

elinize sağlık çok güzel olmuş

aycanin_tarifleri
aycanin_tarifleri 6 yıl önce

Çok teşekkür ederim canım 💕

BENZER TARİFLERİ GÖSTER
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim