Kışlık Patlıcan Salatası

MALZEMELER:

  • 1 Kg. Patlıcan
  • 1 Kg. Kırmızı Biber
  • 3-4 Adet Domates
  • 2-3 Diş Sarımsak
  • 1/2 Su Bardağı İri Kıyılmış Ceviz
  • Tuz, Sıvı Yağ

TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :

Kış hazırlıkları yavaş yavaş başlarken bende severek tükettiğim patlıcan salatasını biraz fazla yapıp kavanozlara da koydum. Çoğunlukla közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberle yapılıyor fakat damak zevkine göre sirkeli, yoğurtlu, yeşil biber, baharat, mayonez vs ile de hazırlayanlar var. Bir diğer ismi de köpeoğlu salatası/mezesi olarak da biliniyor. Benim çocukluğumda annem kavanozlara kışlık paprikaş hazırlardı. (paprikaş galiba paprika sözcüğünden türemiş dolayısıyla bir orta avrupa daha doğrusu macar yemeği. Araştırmak lazım önemli çünkü. ) içinde kırmızı biber, patlıcan, domates falan vardı bende o mantıkla hazırladığım mezeyi kavanozlara koydum. Servis esnasında üzerine sirke ve kıyılmış maydanoz ekleyerek tüketeceğiz inşallah.  

Öncelikle yıkanmış olan patlıcanları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizerek üzeri fırça ile yağlanır. Keskin bir bıçakla bir iki yerinden çizilir. Üzerine de yağlı kağıt serilir ve kenarları kapatılır. (alüminyum folyo da kullanılabilir. ) 200° fırında patlıcanlar yumuşayana kadar pişirilir.  

Aynı şekilde kırmızı biberler de fırında veya köz matikte közlenir. Közlenmiş olan malzemeler poşet içinde bir süre bekledikten sonra kabukları soyulur ve biberlerin çekirdekleri çıkarılır.  

Patlıcan ve biberler istenilen boyutlarda doğranır. (blenderda çekebilir veya bıçakla çok küçük doğrayabilirsiniz. )

Uygun bir tava veya tencereye yaklaşık 1/2 su bardağı sıvı yağ konulur. Isınmış olan tavaya patlıcan, biber ve ezilmiş sarımsak eklenerek birkaç dk. Kavrulur.

Üzerine kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş domatesler eklenerek bir iki dk. Daha birlikte kavrulur. En son ceviz de eklendikten sonra tuz (ve arzu ederseniz baharat) eklenir şöyle bir karıştırılır. Sıcak sıcak kavanozlara doldurulur, kapağı kapatılır ve battaniye veya sofra bezi üzerine ters çevrilerek üzeri kapatılır. Soğuyana kadar (mümkünse bir gece) bu şekilde bekletilir.

Köpeoğlu salatamız kışa hazır 😉 afiyetle! 

Sıcak dolduramaz veya kapağını çekmez endişeniz olursa beş dk. Sterilize edebilirsiniz. Eğer malzemeleri blenderdan geçirirseniz püre kıvamında ekmeğe sürülebilir şekilde bir mezeniz olacaktır. Kahvaltılarda tüketebileceğinizi düşünüyorsanız bu şekilde hazırlayabilirsiniz.



RESİMLİ ANLATIM :

Kışlık Patlıcan Salatası in it
Kışlık Patlıcan Salatası in it
Kışlık Patlıcan Salatası in it
Kışlık Patlıcan Salatası in it
Kışlık Patlıcan Salatası in it
Kışlık Patlıcan Salatası in it
Kışlık Patlıcan Salatası in it

KAÇ KALORİ:

1 Porsiyon 145 kalori

OY VER:

Bu tarife kaç yıldız verirsiniz?

YORUM YAZ:

BENZER TARİFLERİ GÖSTER
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim