Orijinal Özbek Pilavı

MALZEMELER:

  • 200 Gr. Koyun Eti
  • 1 Kuru Soğan
  • 1 Çay Kaşığı Şeker
  • 1.5 Su Bardağı Pirinç
  • 3 Orta Boy Havuç
  • 1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Çay Kaşığı Ucuyla Zerdeçal
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Tatlı Kaşığı Tüm Kimyon Veya Toz Kimyon
  • 1 Çay Kaşığı Yedibahar

PİLAVI PİŞİRMEK İÇİN:

  • Bolca Sıcak Su
  • Tuz

TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :

Merhaba arkadaşlar bugün yapacağım pilavın tarifi Özbekistan'da doğup büyümüş olan arkadaşım firuze' ye ait yani gerçek anlatım ve tarifle sizelere bu tarifi veriyorum arada kendimin uygulamadığı ama gerekli olan detayları da nit edeceğim. Haydi tarif detaylarına geçelim. 

Öncelikle yemeğimizi teflon, granit veya döküm bir tencerede hazırlamamız gerekiyor. Çelik veya alimünyum tencerede pilav nemli kalıyor. Pilavı yaparken bolca sıcak suya ihtiyacımız olacak bu yüzden elinizin altında sürekli sıcak su bulundurmanızı öneririm. Ayrıca özbek pilavı orjinalin de çok yağ ile yapılan bir pilav ama ben olabildiğince az yağ kullandım dileyen 1 kilo ete 1litre yağ 1 kilo pirinç olan ölçüsüyle de yapabilir. Bu notlardan sonra gelelim tarifimizin yapılışına. 

Soğanları soyup yıkayalım ve piyazlık doğrayalım.

Tencereye yağı alıp soğanları ekleyelim. Soğanlar pembeleşip karamel rengini alana kadar kavurmaya devam edelim. Soğanı Ne kadar koyulaşana kadar kavurursanız pilavınızın rengi o kadar iyi olacaktır.

Soğanlar kavrulup rengi koyulaşınca üzerine etleri ekleyelim etler suyunu salıp çekene kadar yüksek ateşte kavuralım.

Ardından etlerin üzerine etleri bastıracak kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişirelim.

Etler birazcık yumuşamaya başlayınca havuçları yıkayıp soyalım ve kibrit çöpü şeklinde doğrayalım isteyen rendenin kalın tarafıyla rendeleyebilir ama rendelenmiş havuç pilav pişene kadar eriyor havucun dişe dokunmasını isteyen doğrayarak hazırlamalı havuçları

 Hazır olan havuçları yumuşamaya başlayan etlerin üzerine ekleyelim ve havuçların üzerini geçecek kadar su dökelim.

Ardından baharat ile tuz ilavesi yaparak karıştıralım. Arkadaşlar gerçek ozbek pilavı için mümkünse tane kimyon kullanılmalı yoksa toz kimyon da kullanabilirsiniz ama gerçek aroma ve lezzeti yakalayamazsınız bunu bilmenizi isterim. Havuçlar yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika tencerenin ağzı kapalı bir vaziyette kısık ateşte pişirelim.

Havuçlar pişerken 5-6 diş soyulmamış kabuklu sarımsak ekleyebilir ben bu seferki pişirmem de unutmuşum ama mutlaka eklemenizi öneririm sarımsakları dilerseniz pilavla beraber yemeniz de mümkün.

Havuçlar pişerken diğer yandan pirinçleri yıkayalım yıkadıktan sonra üzerine biraz tuz atıp sıcak su dökelim ve 5 dakika bekletelim sonrasında havuçlar yumuşayınca pirinç süzüp son kez sudan geçirelim ve tencereye pirinçleri ekleyelim pirinçleri havuç ve etlerin üzerine düzgünce yayalım ama sakın karıştırmayalım.

Eğer tane kimyon varsa bir tutam pirinçlerin üzerine serpelim daha sonra pirinçlerin üzerini geçecek kadar sıcak su dökelim ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pilavı pişmeye bırakalım. 

Pirinçler suyunu iyice çekince pilavın altını kapatalım.

sonra pilav tenceresini bir sofra bezine sarıp 15 dakika dinlendirelim.

Dinlenen pilavı servis ederken tabağa önce pirinçleri sonra havuçları en son etleri koyarak servis edelim yada tencereyi büyük bir servis tabağına ters çevirelim.

Ben resim için pilavı karıştırmak zorunda kalmış olsamda Özbek pilavının servis usulü gerçekte bu şekildedir.

Orijinal özbek pilavımız servise hazır deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. Mutlu günler



RESİMLİ ANLATIM :

Orijinal Özbek Pilavı in it
Orijinal Özbek Pilavı in it
Orijinal Özbek Pilavı in it
Orijinal Özbek Pilavı in it
Orijinal Özbek Pilavı in it
Orijinal Özbek Pilavı in it
Orijinal Özbek Pilavı in it
Orijinal Özbek Pilavı in it

KAÇ KALORİ:

1 Porsiyon 435 kalori

OY VER:

Bu tarife kaç yıldız verirsiniz?

YORUM YAZ:

BENZER TARİFLERİ GÖSTER
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim
Leziz Yemeklerim